O nama

Džudo klub „Bezbednost“ nastao je iz džudo sekcije tadašnjeg Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove (SSUP) SFRJ.

Na Osnivačkoj skupštini 30. 5. 1988. godine bili su prisutni istaknuti sportisti i pripadnici SSUP – a: Mitar Knezević, komandant Brigade milicije SSUP, Midhat Dujso, Momčilo Debeljković, Ferdo Dizdarević, Milan Timotijević, Radosav Tepavcević, Veselin Matijašević, Nenad Maričić, Dragoljub Todić, Milan Nerić, Džajko Džajkovski, Toplica Jovanović, Nenad Milojević, Zoran Peševski, Emsut Kalkan, Milorad Avramović i Mirko Jokić.

Za prvog predsednika Kluba izabran je Midhat Dujso.

Na redovnoj godišnjoj Konferenciji Džudo saveza Srbije, održanoj 12. 3. 1989. godine u Nišu, Klub je primljen u punopravno članstvo Saveza.

SSUP je, manje – više , niz godina, organizaciono, materijalno i kadrovski stajao iza Kluba. Treninzi se sve vreme održavaju u fiskulturnoj sali Brigade milicije SSUP-a, ul. Sarajevska br. 34-a.

Krajem 80- ih i početkom 90- ih, Dž. K. „Bezbednost“ okuplja respektabilnu ekipu sastavljenu od iskusnih i mladih, prespektivnih takmičara, uglavnom radnika SSUP i RSUP SR Srbije. U periodu 1988-93 Klub redovno učestvuje u Ligi Srbije, gde na ekipnim takmičenjima ostvaruje plasmane od 7. do 3. mesta. Iz tog perioda kao najuspešnije takmičare izdvajamo osvajače više medalja na seniorskim i juniorskim republičkim i saveznim takmičenjima: Boru Rokvića, Dragana Jovanovića, Ljubomira i Petra Rađenovića, Aleksandra Brkića, Radosava Tepavčevića, Novicu Šušnjevića, Nebojšu Tadića.

Godine 1993. kompletna infrastruktura Kluba – predsednik Kluba i takmičar Radosav Tepavčević, trener Miodrag Dimitrijević, i jos 14 takmičara, prelaze u Dž.K. „Milicionar“. Oni značajno doprinose stvaranju nove, jake ekipe i kluba koji će u potonjim godinama biti perjanica srpskog džudoa.

Za to vreme N. Milojević od preostalog dela ekipe formira novi klub koji dobija ime po istaknutom i tragično nastradalom članu Dž.K. „Bezbednost“ – Bori Rokviću.

Od sezone 1997/98 Radosav Tepavčević zajedno sa nekolicinom starih saradnika i novih džudista koje je formirao N. Milojević (Petar Rađenović, Nikola Krizmanić, Savo Vukadinović, Petar Jovanović) reaktivira Džudo klub „Bezbednost“, privlači jedan broj mlađih polaznika i Klub se ponovo aktivno uključuje u akcije Džudo saveza Srbije.

Septembra 1999. godine Tepavčević u Despotovcu osniva sekciju Dž. K. „Bezbednost“, koja kasnije prerasta u Dž. K. „Sloga“ – Despotovac.

Po prelasku objekta u kome smo trenirali u nadleznost MUP R Srbije 2003. godine, nastaju problemi u funkcionisanju Kluba zbog nemogućnosti korišćenja sale za treninge. Zahvaljujući razumevanju sadašnjeg rukovodstva MUP R Srbije, kojem dugujemo veliku zahvalnost, Klub se sredinom marta 2005. godine vratio tamo gde je i nastao.

Rad Kluba zasniva se na podizanju psiho – fizičke spreme radnika MUP-a i sportsko – pedagoškom radu sa decom radnika MUP-a, uz otvaranje prema javnosti. Sportski rezultati, dakle, nisu naš osnovni cilj, ali od njih i ne bežimo.

 

Stupanjem na snagu Zakona o sportu, Klub je prestao da postoji kao pravno lice, odnosno nije izvršena njegova preregistracija. Svi članovi kluba su u skladu sa Statutom slobodni da bez ispisnice pređu u klub po izboru. Posle prinudnog izlaska iz sale u kojoj je klub trenirao od osnivanja, navodno zbog renoviranja, nije nam omogućeno da se vratimo u salu, u čemu su nam „zdušno pomogli“ i neki „prijatelji“.

S obzirom da DžK Bezbednost iz Beograda ne postoji više kao pravno lice, sledstveno tome, ne može primati nove članove kluba, ali ćemo nastaviti sa povremenim objavljivanjem cesti iz džudoa.

 

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s