Primena novih takmičarskih i sudijskih pravila IJF za period 2013-2016

Prošlo je već nekoliko meseci od uvođenja novih takmičarskih i sudijskih pravila IJF-a, od kojih su neka izbornog, a neka mandatornog karaktera za sve članice IJF-a. Osnovni dokument koji je široj džudo javnosti služio za informisanje o ovim pravilima je „ IJF-Refereeing-rules-2013-2016″ izdat u Tokiju 2. decembra 2012. godine, a IJF je organizovao seminare za sve kontinentalne saveze u cilju objašnjavanja i razjašnjavanja pravila, na koja je pozvao po jednog sudiju i 1 trenera iz svakog saveza, uz obezbeđen smeštaj i ishranu.

Džudo savez Srbije je do sada održao dva seminara za sudije i trenere u vezi sa navedenim pravilima: jedan u Kanjiži i jedan u Beogradu. I dok je sa seminara u Kanjiži na sajtu DžSS objavljen kakav-takav, pa makar i uopšteni  izveštaj koji nam, ipak, ne donosi nikakva detaljnija saznanja u odnosu na gore pomenuti dokument, o seminaru u Beogradu nije čak ni objavljena vest da je isti održan (ovo, naravno, ne predstavlja nikakvu kritiku administratora sajtova nacionalnog i regionalnih saveza).

Ono što je, u stvari, zanimljivo,  jeste činjenica da Sudijska  i Takmičarska komisija DžSS nisu sačinili nijedan dokument na srpskom jeziku kojim bi se dodatno pojasnila primena ovih pravila, ne samo trenerima i sudijama, već i  široj javnosti koja prati džudo takmičenja.  Očito je da neko veruje, mada je teško i pomisliti na tako nešto, da publiku nije potrebno obrazovati u smislu poznavanja sudijskih i takmičarskih pravila, i da na taj način pokazuje da ili za nju uopšte ne mari ili želi da ona ostane neobrazovana (u već navedenom smislu).

Od nekoliko objašnjenja i razjašnjenja novih pravila koje su objavile neke članice IJF, čini se da je jedan od najkompletnijih dokument koji su sačinili „USA Judo Referee Commission and USA Judo High Performance“ posle seminara održanog 26.-27. januara 2013. g. u Meksiko Sitiju., i koji, iako nije na srpskom, većem broju čitalacaca može pružiti korisne informacije.

Jedan od nedostataka i ovog kao i drugih dokumenata je što ne objašnjava kojim se tehničkim rezultatom („Winning score“), završava borba kada odlučuje veći, odnosno manji broj kazni („šido“). Sasvim je jasno da je pobednik „regularnog“ dela borbe takmičar koji ima manje kazni (pod uslovom da ima isti broj zarađenih tehničkih poena kao protivnik), kao i da je poraženi u „zlatnom bodu“ takmičar koji prvi zaradi kaznu , ali ostaje nejasno koji se pobednički rezultat upisuje uz ime pobednika u takvim slučajevima. Ovo je posebno važno u borbama koje se održavaju u Round Robin sistemu, jer se u takvim situacijama zbrajaju i pobede i tehnički poeni, koji mogu odlučivati o pobedniku pula. Bodovanje „pobede na kaznu“ je isto tako važno i za ekipna takmičenja.

Prema mišljenju Nico-a Van Dijk-a, člana kompjuterskog tima EJU i autora zvaničnog programa EJU za žrebanje i menadžment takmičenja, koji se s tim u vezi kosultovao i sa Michal-om Vachun-om, potpredsednikom EJU za sport, te Catarina-om Rodrigues, sportskim direktorom kompjuterskog tima EJU, u ovakvim slučajevima će se smatrati da je takmičar dobio dobio borbu „na kaznu“ (penalty), što će se bodovati kao nekadašnja pobeda sudijskom odlukom (jap.- hantei, engl.-decision). Naravno, po novim pravilima, u Round Robin sistemu će se na taj način dobijti samo 0,5 poena (1 poen za juko, 10 poena za vazari i 100 poena za ipon -nap. autora). Ovo se, naravno ne primenjuje kada takmičar u „zlatnom bodu“ zaradi četvrtu kaznu, odnosno hansoku-make. Prema istom mišljenju, ovo pravilo neće važiti samo u „zlatnom bodu“ kao što je to bio slučaj sa „hanteijem“, već se „pobeda na kaznu“ može „zaraditi“ i nakon isteka „regularnog vremena borbe“, ali smo uskraćeni za mišljenje koji će se tehnički rezultat u tom slučaju upisivati uz ime pobednika u težinskim kategorijama sa kup sistemom, s obzirom da se, prema dosadašnjem načinu bodovanja na IJF takmičenjima, „hantei“ u RR sistemu i drugim sistemima nisu isto bodovali (0,5 u RR, a 1 u kup sistemu).

E, sad, tu ostaje još jedan „problem“, jer većina saveza, članova EJU, još uvek nije počela da primenjuje sistem bodovanja u RR kao što to predviđaju pravila IJF, već će se i dalje primenjivati klasično dodeljivanje tehničkih poena: 10 za ipon, 7 za vazari i 5 za juko (1 za hantei). Iz toga sledi da bi se za pobedu na kaznu, na kraju borbe trebalo dodeljivati 1 poen, kako u „regularnom vremenu borbe“, tako i u „zlatnom bodu“.

Ovakvo  mišljenje Van Dijka je u suprotnosti sa odlukom takmičarske i sudijske komisije na Prvenstvu Beograda za seniore i seniorke 2013, kada je, u jednoj borbi koja je završena dodeljivanjem treće kazne u „zlatnom bodu“ jednom od  takmičara (oba protivnika su imala po dve kazne u „regularnom“ delu), njegovom protivniku dodeljena pobeda i tri tehnička poena, uz obrazloženje da je to zbog treće kazne.

Nema sumnje da će do kraja eksperimentalnog perioda, koji se završava svetskim prvenstvom za seniore u Rio de Žaneiru, biti još ovako „fluidnih“ tumačenja, što su, na kraju krajeva, čelnici IJF i predvideli.

U svakom slučaju, klikom na donji link, zainteresovani mogu doći do korisnih informacija, a posebno su zanimljiva uputstva sudijama za procenjivanje i postupanje u određenim situacijama Poslenici naše Sudijske komisije mogu videti kako razmišljaju i deluju ozbiljne džudo organizacije i sudijske komisije poput američkih, dakle, pruža im se prilika da, u pauzi razmišljanja o visini dnevnica,  i oni nešto nauče.

IJFRefereeingRulesMexicoCitySeminar130131

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s