Održano pojedinačno seniorsko prvenstvo Srbije za 2013. g. u Kikindi

U tehničkoj organizaciji Džudo kluba „Partizan“ iz Kikinde, u subotu 16. marta 2013. godine u SC „Jezero“ održano je pojedinačno seniorsko prvenstvo Srbije za 2013. godinu.

Beogradski klubovi osvojili su 4 zlatne medalje i to 3 u muškoj i 1 u ženskoj konkurenciji. Ilijia Ciganović i Aleksandar Kukolj (obojica iz DžK Rekord) nastavili su sjajnu nisku rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz prošle godine. Njima se ovaj put pridružio i Boško Ostojić  (DžK Crvena Zvezda) koji je osvojio prvo seniorsko zlato i time, osim svom klubu i sadašnjem treneru, doneo radost i svom prvom učitelju Milanu Deliću – Deči i DžK Voždovac iz koga je Boško potekao. Ako se tome doda da je i njegova sestra Jelena osvojila bronzanu medalju, malo je reči kojima bi se mogla opisati radost u domu Ostojića.

Julijana Savić, zlatni devojčurak nekada DžK Žandarmerija, a sada DžK Čukarički, bez većih problema je osvojila prvo mesto u svojoj kategoriji. Možda je tome doprinelo i potpuno pogrešno kalkulisanje takmičarki DžK Crvena Zvezda, ali to ne umanjuje njen uspeh.

Dok je DžK Rekord po olimpijskom sistemu pokazao najviše u muškoj konkurenciji, DžK Partizan iz Novog Sada ponovo je dokazao svoju dominaciju u konkurenciji seniorki.

Tokom dana viđeno je više sjajnih dvoboja, ali bismo od onih finalnih, izdvojili borbu u – 66 kg u kojoj je već pomenuti Ciganović savladao uvek atraktivnog i sjajnog Predraga Nikolajevića, mladog borca iz DžK Dinamo iz Pančeva.

Na samom kraju, osvrnuli bismo se na dve stvari:

Iako se Takmičarska komisija DžSS dobrano potrudila da Takmičarskim pravilnikom DžSS da veoma precizna uputstva o razdvajanju najboljih takmičara, pa je čak predvidela razdvajanje 8 najboljih takmičara (onako, usput, ovaj sistem razdvajanja se obavezno koristi na IJF takmičenjima u sistemu sa četvrtfinalnim repesažom), ni to nije pomoglo da se žreb obavi bez problema, jer je svaki trener „vukao na svoju stranu“, zbog čega je početak takmičenja kasnio oko pola časa.

Sa druge strane, ostaje pitanje zašto Takmičarska komisija u kategoriji -48 kg nije ispoštovala pre samo par meseci usvojeni sopstveni pravilnik po kome se u kategorijama sa 5 takmičara primenjuje pul sistem!?  Čemu ovakav sistem sa dva pula  u kombinaciji sa kup sistemom za taj broj takmičara!??? Koliko je ovo besmisleno govori činjenica da takmičar koji se nalazi u pulu sa dva takmičara, bez ijedne pobede osvaja bronzanu medalju ( zato što kod nas još uvek nije prihvaćeno pravilo iz civilizovanog sveta da takmičar bez pobede ne može ostvariti plasman na takmičenju, niti mu se, zbog toga, može dodeliti medalja). Doduše, EJU na zvaničnim takmičenjima predviđa korišćenje dva pula za pet, pa čak i za četiri takmičara, ali u tom slučaju pobednici dva pula rade finalne borbe za zlato, a drugoplasirani iz oba pula rade borbu za bronzanu medalju. Ali, u tom slučaju se dodeljuje samo jedna bronzana medalja. Ovo što je primenjeno na Seniorskom prvenstvu Srbije za 2013 je mutant koji nigde drugde nije viđen, samo u Srbiji.

Pojedinačni i plasmani klubova

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s