Pravila, pravila…

Period od dolaska Mariusa Vizera na čelo EJU, a kasnije i na čelo IJF, najpribližnije se može opisati kao postrevolucionarni period, samo što ovaj postrevolucionarni period predugo traje.

Otkuda ovo poređenje? Pa, eto, jednostavno, poznato je iz istorije, a ne treba ići baš mnogo daleko u prošlost, da posle svake revolucije, nova vlast, kao apriori progresivnija od one stare, veoma često arbitrarno uvodi kvalitativno nove promene kojima će opravdati svoj dolazak na glavnu scenu. Te su promene uglavnom same sebi svrha, iza njih ne stoji nikakva ozbiljna analiza i procena i često se sprovode na silu, a protiv zdrave pameti. One će, normalno, biti pravdane težnjom za boljitkom, kako za pojedinca tako i za društvo. Ali, njihov efekat često bude sasvim suprotan.

Nije sporno da je džudo, zbog svakoraznih razloga svojevremeno zapao u takvu situaciju da nije bio previše zanimljiv za gledaoce, zbog čega su neke promene bile neophodne. I šta se onda dešava!? Prvo se ukida „koka“ , zatim idu brojne druge promene, a sve u cilju povećanja atraktivnosti džudo sporta. Barem su to bila obećanja i predviđanja stručnjaka i to svetski priznatih.

Te su promene kao posledicu imale privremeno prekidanje dominacije majstora iz gorštačkih nacija sa viševekovnom tradicijom rvačkih tehnika… i ništa više. Da li je je džudo posle toga postao gledaniji sport? Da li je džudo oduzeo prostor karlingu, polu, „boćanju“ i drugim visoko profitabilnim, neolimpijskim sportovima na Eurosportu i drugim svetskim i domaćim TV stanicama!?

Poslednja u nizu promena je bila zamena pozicije „plavog“ i „belog“ takmičara na borilištu i semaforima za rezultate (Seća li se neko one „Zaludan pop i jariće krsti.“?)

Na 64 Kongresu EJU u Budimpešti i zvanično su najavljene nove promene, odnosno probni period za njih, od 1. januara do Svetskog prvenstva u Rio de Žaneiru. Između ostalog, eto, neko je rekao da treba proveriti da li će jedan sudija na borilištu bolje videti neke stvari koje prethodno nisu mogli da vide ni njih trojica(troje). Nije bilo dovoljno ukinuti „koku“, hajde, sutra ukini i „wazaari“! Jednog dana će, što da ne, ukinuti i „ippon“ i „yuko“. Ko prvi dotakne pod nekim drugim delom tela osim stopalima, biće pobednik. Ali, ček, ček, zar takav sport već ne postoji!!!?

Zaista, postavlja se pitanje, da li je i u jednom sportu u savremeno doba bilo toliko nesvrsishodnih promena u pravilima kao što je to u džudou. Ogovor je, definitivno-ne! Zbog toga ove promene deluju kao tumaranje slepog po mraku, dakle, kao haotično kretanje. Što reče neko, menjaju pravila u džudou češće nego Crvena Zvezda trenere. Drugi, pak, reče da je bolje urađena reforma našeg sudstva nego ova reforma u džudou. Treći se, opet, kad pomisli na Vizera, odmah seti čuvenog alhemičara Stipe Šuvara, koji je od tadašnjeg školstva uspeo da napravi…

Ali, nije to najgore u svemu. Žalosna je istina, da se zbog takvih poteza pojedinih moćnika i aparatčika koji ih okružuju, džudo sve više odvaja od onoga što je jedna od njegovih suština, a to je – veština. Izbacivanje pojedinih tehnika iz takmičarskog džudoa u dužem vremenskom periodu, neminovno vodi izbacivanju tih tehnika i iz uvežbavanja i primene na treninzima, jer su principi sporta takvi da se uvežbavaju samo tehnike i taktika koje mogu doprineti pobedi, a ne tehnike zbog kojih takmičar može biti kažnjen ili diskvalifikovan. Ostaje nada da se to ipak neće dogoditi, ako ni zbog čega drugog, a onda zahvaljujući malim klubovima kojima sportski rezultat nije primarni cilj, već džudo kao borilačka veština. Možda neke tehnike budu sačuvane i kroz neke druge sportove. Ako ni to ne pomogne, ostaće barem neki zapisi na ju-tjubu.

Uh, evo ga počinje pikado na Eurosportu…

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s