European cup „Serbia Open 2011“, Beograd, 22.-23. 10. 2011.

Ove godine je „Serbia Open“ prerastao u Evropski kup za seniore i po prvi put su na njemu učestvovale i žene. Džudo klub „Crvena Zvezda“ je ponovo učinio sve da iz Sportskog centra „u Šumicama“ u svet ode prelepa slika o Beogradu i Srbiji i još jedanput je dokazano da srpski džudo ima kapacitete i poetencijale za organizaciju najvećih takmičenja.

Iako je ovogodišnji turnir po broju zemalja učesnica (21) i po broju takmičara u muškoj konkurenciji (131) predstavljao jedan od najmnogobrojnijih do sada, bilo je primetno, za razliku od prethodnih godina, odsustvo kvalitetnijih boraca, onih iz evropskog i svetskog vrha. Nedostajali su asovi poput Uzbeka Rišada Sobirova i Abdullaha Tangrijeva, Mađara Bor Barne, Crnogorca Srđana Mrvaljevića, Amela Mekića i Mitra Mrdića iz BiH, koji su davali ton čitavom turniru u prethodnom periodu. Oni koji svakako nisu „izneverili“ su Slovenci, koji su ponovo došli u gotovo najjačem sastavu. Bilo je primetno i odsustvo naših najkvalitetnijih i najperspektivnijih takmičara. Sve ovo je uticalo da se na ovogodišnjem „Serbia Open“- u, uprkos odličnoj organizaciji, ne oseti onaj duh uzbuđenja i navijačke strasti, što se najbolje videlo i po uočljivom odsustvu većeg broja zaljubljenika na tribinama, čak i tokom finalnih borbi.

Osim takmičara, teško je bilo ne uočiti i odsustvo kvalitetnih, licenciranih međunarodnih sudija. Sa svega par sudija iz inostranstva i brojnim našim sudijama, čiji renome, u najmanju ruku, ne odgovara renomeu koji bi jedan Evropski kup trebalo da ima, bilo je izuzetno teško obezbediti kvalitetno suđenje, a posebno da se izbegnu situacije da našim ili rumunskim takmičarim u finalnim borbama sude „njihove sudije“.

Organizator se dobrano potrudio da od ovog događaja napravi spektakl, pa je, između ostalog, organizovao i live-stream prenos sa sve tri strunjače, iako na to, prema pravilima EJU, nije imao obavezu. Zbog toga je šteta što nije uložio dodatni napor da, barem na jednoj strunjači, obezbedi kompetentnog komentatora, pa makar i na srpskom, ako ne i na engleskom jeziku. Dodatno, odgovorni iz tehničkog tima EJU nisu učinili ništa da se za live-streaming najavljuju borbe u toku i borbe koje predstoje na svakoj strunjači, za šta su sigurno imali mogućnosti.

Ovo nije bio jedini propust tehničkog tima EJU. Naime, preko Interneta se, prvoga dana takmičenja, sve do posle podneva nisu mogle preuzeti žrebne liste niti su se mogli pratiti rezultati u realnom vremenu.

Uvereni smo da će već na sledeći „Serbia Open“ doći još veći broj kvalitetnih takmičara, čak više nego što je to bio slučaj i prethodih godina, te da će sa njima doći i kvalitetne međunarodne sudije. Ovaj turnir to svakako zaslužuje imajući u vidu napore koje je organizator uložio u prethodne četiri godine, a to zaslužuje i probirljiva publika iz Srbije, koja je „gladna“ najkvalitetnijih sportskih događaja. Nemamo nikakve sumnje da će na organizacionom nivou turnir samo napredovati, kao što je to i do sada bio slučaj.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s