Pojedinačno prvenstvo Beograda za seniore i seniorke 2011.

U SC „Šumice održano je 13. 3. 2011. g. pojedinačno Prvenstvo Beograda za seniore i seniorke za 2011. godinu. Učešće je uzelo ukupno 15 klubova sa 93 takmičara i takmičarki, plus jedan takmičar koji je nastupao „pod zastavom“ Džudo saveza Srbije, s obzirom na nerešen status u klubu, od toga 14 klubova (plus DžSS) sa 78 takmičara (čak 23 u kategoriji do 73 kg) i 6 klubova sa 16 takmičarki.

Plasmani…

Takmičenje je obeležio nesportski ispad takmičarke DžK „Mladost“ iz Zemuna Ane Tube u kategoriji do 70 kg, koja je zbog jedne (ne)sporne odluke gađala svojim kimonom glavnog sudiju Slavka Stanišića iz Pančeva. Ostaje da se vidi kako će Disciplinska komisija Džudo saveza Beograda reagovati na ovaj događaj.
Kuriozitet je predstavljao i nastup našeg najuspešnijeg takmičara Miloša Mijalkovića Beke u kategoriji do 73 kg „pod zastavom“ Džudo saveza Srbije. Da podsetimo, Beka je do prošle godine nastupao kao takmičar pod ugovorom za Džudo klub „Partizan“ iz Beograda. Kako je ugovor između kluba i Beke istekao, a klub mu nije ponudio zadovoljavajuće uslove za novi ugovor, Beka je želeo da se vrati u svoj matični klub, ali se toj njegovoj želji isprečio „Partizan“ koji traži da Bekin budući klub plati „doobro“obeštećenje. Ne znamo u kojoj je fazi spor između „Partizana“ i Beke, ali je nepojmljivo u savremenom sportu da klub traži obeštećenje za takmičara kome je ugovor istekao. Poznato je tzv. Bosmanovo pravilo u fudbalu, sportu u kome se obrće najviše novca, po kome je sportista kome je istekao ugovor sa klubom, u potpunosti slobodan da bez ikakvog obeštećenja pređe u drugi klub po sopstvenom izboru. Tako je, pretpostavljamo, i u većini drugih sportova u čitavom civilizovanom svetu.P Na žalost, naš džudo je nešto sasvim drugo.
Da li je ovo način da se klub i Savez „oduže“ svom najboljem takmičaru u poslednjih 10 godina (ako ne i više) – prosudite sami.
Da li krivicu za ovakvu situaciju treba tražiti u anahronom pravilniku o registraciji takmičara ili je u pitanju nešto drugo, ostaje da se vidi.
Ono što je nesporno to je činjenica da je Beki uskraćeno ustavno pravo da izabere klub u kome će „raditi“.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s