Održan Serbia Open 2010

Po treći put se pokazalo da je „Serbia Open“  najjače turnirsko takmičenje za seniore u Srbiji, a verovatno i u čitavom regionu. Na turniru koji je održan 24. 10. 2010. godine u SC „Šumice“ u Beogradu, okupilo se ukupno 119 takmičara iz 14 zemalja: Albanija (4), Bosna i Hercegovina (3), Bugarska (7), Mađarska (3), Nemačka (2), Poljska (5), Rumunija (12), Rusija (1), Slovenija (9), Srbija (52), Uzbekistan (1), Finska (3), Hrvatska (8), Crna Gora (9). Na žalost, iako su najavljeni, nisu se pojavili takmičari iz Grčke, Jermenije i Slovačke, sa kojima bi „Serbia Open 2010“ svakako dobio na još većem kvalitetu. Sigurni smo, međutim, da će od sledeće godine, kada „Serbia Open“ prerasta u Evropski kup za seniore i seniorke, kvalitetni takmičari iz Evrope u još većem broj pohrliti u Beograd kako bi „zaradili“ što veći broj poena za evropsku rang listu, a onda će pasti u vodu svi oni iracionalni razlozi zbog kojih su pojedini domaći klubovi ove godine izbegli ovaj turnir.

Kao i uvek turnir je odlično organizovan, jedino ostaje žal zbog neočekivano slabog odziva naših sportista. Zbog, u pojedinim kategorijama, inače nešto manjeg broja takmičara od očekivanog, umesto najavljenog četvrtfinalnog repesaža primenjen je sistem dvostrukog repesaža, što je uticalo da u jednom trenutku splasne inače odlična atmosfera u SC „Šumice“. Održano je ukupno 176 borbi i to: 11 u – 60 kg, 20 u -66 kg, 39 u – 73 kg,  41 u – 81 kg, 31 u -90 kg,  18 u -100 kg i  16 u + 100 kg. S obzirom na broj i ukupan kvalitet takmičara, svakako su bile najuzbudljivije borbe u kategorijama -73 kg (28 takmičara) i -81kg (30 takmičara), u kojima su pobedili Miloš Mrdić iz Bosne i Hercegovine i Srđan Mrvaljević iz Crne Gore. Ova dva momka su jamačno ostavila najupečatljiviji utisak tokom čitavog turnira. Zbog nešto slabije konkurencije u njihovoj senci su ostali odlični Slovenac Trbovc Matjaž u – 60kg i Rumun Bratulescu Catalin u – 66 kg, koji je oduševio u finalu. Ipak, titulu najboljeg takmičara na „Serbian Open 2010“ poneo je Uzbek Abdullo Tangriev, najzvučnije ime na turniru. Za najboljeg trenera proglašen je nacionalni trener slovenačkog tima.

Tokom čitavog takmičenja viđena je uglavnom fer i poštena borba, ali su uprkos tome viđene i dve diskvalifikacije i to obe u kategoriji – 73 kg: Hrvat Karlo Lacković i naš Miroslav Begović. Da neko ne bi izvukao pogrešan zaključak, diskvalifikacije se NISU dogodile u njihovoj međusobnoj borbi.

Ceo tok preliminarnih borbi, repesaža i borbi za treća mesta prenošen je putem interneta u, bukvalno, u sve zemlje sveta, a sve to kao priprema za što kvalitetnije predstavljanje srpskog džudoa i naših organizacionih sposobnosti za predstojeći Evropski kup u Beogradu 2011. godine. Finalne borbe prenošene su direktno preko beogradske ART televizije.

Da „Serbia Open 2010“ nimalo ne zaostaje za najjačim evropskim i svetskim turnirima, u svom delu se pobrinuo Predrag Peruško iz Novog Sada, koji se starao o blagovremenom ažuriranju rezultata na internet prezentaciji.

I ovaj put žreb je rađen pomoću programa JTM, a neposredni izvršilac bio je naš član Stevan Stevanović. Ovim se uvećava broj takmičenja u Srbiji na kojima se radi tzv. elektronski žreb, koji polako postaje standard za sve organizatore koji drže do sebe: Balkansko prvenstvo za seniore 2009. u Nišu, Balkansko prvenstvo za kadete i juniore 2010. u Kikindi, „Serbia Open 2009“, „Serbia Open 2010“, „Zvonko Osmajlić 2010“, „Trofej Beočina 2010“, „Srđan Janković 2009, „Srđan Janković 2010“, sva Prvenstva Beograda od januara 2009. do juna 2010. godine, Prvenstvo Srbije za mlađe seniore 2010. u Beočinu…

Teško da bi se Serbia Open mogao zamisliti bez entuzijazma i agilnosti Ivana Todorova, generalnog sekretara SD Crvena Zvezda i rukovodioca DžK Crvena Zvezda, koji je svoje lične i sve klupske kapacitete podredio organizaciji ovakvog turnira i ambiciji da evropski i svetski džudo dovede u Srbiju. Na opštu polzu svih u Srbiji koji vole džudo ili rade u džudou, bez obzira na klupska ili regionalna obeležja.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s