World Beach Wrestling Championship Budva 2010

Na V svetskom prvenstvu u rvanju na plaži (FILA) koje je održano od 26. – 29. 8. 2010. godine u Budvi, Srbija je osvojila 2 zlatne medalje: Ana Tuba u seniorskoj (+70kg) i Amela Mirković u kadetskoj konkurenciji (-55kg), dok je Ira Tuba osvojila srebro u konkurenciji juniorki (+60kg), kao i Amela Mirković (-60kg).

Pučka zabava pretenciozno nazvana Svetskim prvenstvom u rvanju na plaži, okupila je mali broj takmičara iz 13 zemalja:BiH, SAD, Gruzije, Srbije, Norveške, Albanije, Grčke, Turske, Hrvatske, Mađarske, Kazahstana, Estonije i naravno domaćina Crne Gore. Ipak, to nije bila smetnja da budu viđene i odlične borbe. To posebno važi za poslednji dan Prvenstva, kada su nastupili seniori i seniorke, a „zvezda“ dana i celokupnog Prvenstva je, svakako, bio dvostruki evrpski prvak u rvanju slobodnim stilom Mađar Arpad Ritter, koji je pobedio u konkurenciji seniora do 85 kg. Zapažene role ostvarili su hrvatski takmičar Jakov Podrug koji je bio prvak kod kadeta (+60 kg) i Norvežanka Charlotte Skauen kod juniorki (-60kg), kod kojih je primetna rvačka potkovanost i sportski gen.

Od događaja od prvog dana Prvenstva, svakako treba izdvojiti i izvanredan nastup članova KUD „Kanjoš“ koji su se predstavili spletom igara i pesama iz Crne Gore.

V svetsko prvenstvo u rvanju na plaži je, prema rečima, zvaničnog voditelja, najveće takmičenje ikada koje je organizovao Rvački savez Crne Gore. Prema onome što je videla publika, izgledalo je kao da im je ovo prvo takmičenje uopšte koje su organizovali.

Iako je na zvaničnom sajtu RSCG najavljeno da će na plaži hotela „Mediteran“ u Bečićima biti postavljena dva borilišta, postavljeno je samo jedno. Naša Amela Mirković nije imala priliku da po osvojenom zlatu prvoga dana sluša himnu svoje zemlje, već joj je to omogućeno tek trećeg, završnog dana Prvenstva. Problemi sa podizanjem zastava pobedničkih zemalja na jarbol, kada su neke spadale, a druge se „jogunile“ i nikako da se podignu, bili su tragikomični. Stalne, neplanirane pauze zbog, kako rekoše voditelji, uparivanja protivnika, bili su karakteristika drugog dana prvenstva.

Sve to dokaz je da, ponekad, ni pomoć države nije dovoljna za organizaciju jednog međunarodnog takmičenja, već su za to potrebni znanje, sposobnost i odgovornost, od prvog do poslednjeg čoveka u organizaciji. FILA  je, u  svakom slučaju, dodelila odlikovanja (a kako bi bez toga moglo proći) predsedniku RSCG, državnom sekretaru za sport Crne Gore i gradonačelniku Budve za odličnu organizaciju Prvenstva. Kad prođe par godina, ko će se uopšte sećati kakva je organizacija zaista bila, a odlikovanja im niko oduzeti ne može. Zdravo ih se  i dugo dično nanijeli!

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s