U Kikindi od 14. – 15. 8. 2010. godine održano Balkansko prvenstvo u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji za 2010. godinu

Pre početka takmičenja nije bilo sumnje da će DžK „Partizan“ iz Kikinde kao organizator učiniti sve  da prvenstvo protekne u najboljem redu. Angažovan je veliki broj volontera, uglavnom devojčica iz Kluba, koji su se pod budnim okom agilne Jelene Krvopić trudili da obave što veći deo onog dela posla koji spada u logistiku. Svakako treba pomenuti efikasnu ekipu za prihvat i akreditaciju takmičara i službenih lica, koja je bila postavljena odmah uz recepciju hotela „Narvik“. Elektronski žreb koji su svi zainteresovani mogli da prate preko video-bima, uz diplomatsku umešnost generalnog sekretara Balkanske džudo asocijacije i međunarodnog sudije g. Ionela Stoicuta, obavljen je bez ikakvih problema. Rezultati sa Prvenstva su u realnom vremenu bili dostupni korisnicima interneta preko zvaničnog sajta prvenstva, što predstavlja veliki napredak u organizaciji Balkanskih šampionata i zapravo je budućim organizatorima postavljen visok kriterijum kada je u pitanje izveštavanje sa šampionata. Zabeležen je veliki broj poseta na sajtu, a kako smo primetili, i naši predstavnici na IYOF-u u Singapuru, pratili su preko interneta dešavanja u Kikindi.

Šta je onda to zbog čega sa ovog Prvenstva  nosimo uglavnom neke druge utiske, koji se nikako ne mogu nazvati povoljnim? Krenimo od početka:

Ostaje potpuno nejasno kako je iko mogao planirati održavanje jednog šampionata na nivou Balkana usred meseca avgusta u sportskoj hali u kojoj ne radi (ili barem mi to nismo primetili) ventilacija. Da li je zaista teško predvideti ili pretpostaviti da se u avgustu može očekivati preko 30 stepeni Celzijusa i da je neophodno da sportska sala ima kvalitetno provetravanje i osvežavanje!!!? Visoka temperatura i vlažnost u SC „Jezero“ očas posla su činili da  svi koji se u njoj nalaze  postanu „gola voda“, a to je u dobroj meri osetio i japanski amasador u Srbiji, koji je kao počasni gost učestvovao na svečanom otvaranju. Umesto presavijenih papira koje su nevoljnici koristili kao lepeze bolje bi pristajale brezove ili topolove grančice za udaranje po leđima, kao u pravoj sauni. Iako je drugog dana situacija za nekoliko nijansi bila bolja, bili smo svedoci da su neki posetioci iz Beograda koji su došli da posmatraju finalne borbe, posle polovine održanih borbi, odlučili da prekinu „mučenje“ i vrate se u Beograd.

Nejasne propozicije takmičenja i očigledno nedovoljno jasne informacije dobijene od službenih lica u sali, prouzrokovale su da trener makedonske reprezentacije, posle završenih borbi po grupama, odvede svog kadeta u hotel na odmaranje, tako da je ovaj propustio mogućnost da se bori za finale. Naime, prema propozicijama Prvenstva, trebalo je da se borbe za medalje održe od 17 časova, iako su se polufinalne borbe, dakle borbe u kojima se odlučivalo o nosiocima bronzanih odličja, održale odmah posle borbi po grupama. S obzirom na sistem takmičenja, bilo je uputnije da je u propozicijama navedeno da će se u popodnevnom terminu održati samo finalne borbe. Drugoga dana, na Prvenstvu za juniorski uzrast, nije bilo takvih problema, jer su polufinalne i finalne borbe održane posle kraće pauze nakon borbi po grupama. Međutim, da ne bude baš sve ako treba, „pobrinuo“ se neko ko je zaboravio da o promeni termina obavesti novinare i fotografe, tako da nije bilo nikoga ko bi fotografisao takmičare na pobedničkom postolju za zvanični sajt Prvenstva.

Balkansko prvenstvo nije uspelo da okupi sve najbolje takmičare iz ovog regiona,  što potvrđuje potpuni izostanak reprezentacije Albanije, iz koje nije došao nijedan takmičar niti službeno lice, kao i nedolazak najboljih juniora iz Turske. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, predsednik Džudo saveza Albanije dao je prednost svom odlasku na Svetski olimpijski festival mladih koji se ovih dana odvija u Singapuru, i, iako je obećao da će albanski takmičari doći sa nekim drugim službenim licem iz nacionalnog saveza, to se ipak nije dogodilo. Sa druge strane, rukovodstvo Turskog džudo i rvačkog saveza je procenilo da je za njihove juniore bolje da učestvuju na Evropskom kupu u Berlinu, gde su nastupili sa  šest takmičara (svi u muškoj konkurenciji).

Osim nezadovoljavaljućih uslova za održavanje takmičenja u samoj sali, „Kikinda je pala“ i po pitanju smeštajnih kapaciteta. Naime, nezadovoljni kvalitetom ponuđenog smeštaja (prema neproverenim podacima, radi se o zaista nedostojnoj ponudi), rukovodstvo reprezentacije Crne Gore je odlučilo da se izmesti iz Kikinde u obližnji Novi Bečej.  I onda dolazi, da oprostite na izrazu, do bespotrebnog natezanja oko toga da li će neko od sudija morati da ide u Novi Bečej da izvrši zvanično merenje ili će crnogorski takmičari morati da ustanu barem sat vremena ranije od svojih kolega kako bi došli u Kikindu na zakazano vaganje. Na kraju se, sasvim ispravno, udovoljilo zahtevima Crnogoraca.

Nekada, davno, u ona srećnija vremena, misionari dalekoistočnih borilačkih veština koji su posećivali ove prostore,  a i treneri, naši ljudi koje su oni obučili, prilikom objašnjavanja zbog čega neko treba da se opredeli za bavljenje određenom veštinom, akcenat su stavljali na postizanje discipline odnosno samodiscilipne i samokontrole. Koliko su ta vremena daleko!!!? Koliko su sportski zahtevi za postizanjem što boljih rezultata uništili veštinu i sve ono drugo što ona podrazumeva!!!? Da li se zato dešava da upravo pojedini treneri ne mogu da, barem malo, priguše svoju impulsivnost i ne pokušavaju da naprave skandal. na i oko borilišta!? U takvim situacijama su do izražaja dolazili diplomatski maniri i neosporni sportski autoritet g. Stoicuta. Ili je možda naš balkanski mentalitet kriv što jedna reprezentacija dolazi u mesto održavanja Prvenstva posle zakazanog termina za žrebanje, pokazujući na taj način nepoštovanje prema sportskim prijateljima i  istoremeno rivalima, dok se za drugu, iako je gotovo čitav dan u hotelu, do pred samo žrebanje nije znao zvanični spisak takmičara koji će nastupiti!? Treći opet, nikako da se dogovore ko će nastupati i po dva puta menjaju spisak. Za sprečavanje ovakvog ponašanje izgleda da ne postoji nijedan pojedinačni autoritet.

Pred Balkanskom džudo asocijacijom, odnosno pred njenim članonovima – nacionalnim savezima, stoji mnogo pitanja koja se mogu rešiti samo u iskrenom dijalogu i odgovornom ponašanju, kako na internom, tako i na multirateralnom planu. Ukoliko je do toga nekome uopšte stalo.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s